Comanda
telefonica
Stimate angajator,
Conform datelor Institutului National de Statistica, in Romania se inregistreaza in fiecare an peste 100.000 de litigii de munca intre salariati si angajatori, cele mai multe dintre ele fiind generate de aplicarea unor sanctiuni disciplinare (considerate abuzive). Si important este ca, in 3 din 4 cazuri, cei care au castig de cauza sunt salariatii.
Oferta cu REDUCERE 25% Pret special: 145 lei + TVA, fata de |
Da, in marea majoritate a cazurilor, tribunalele le dau dreptate salariatilor, si nu pentru ca ei ar avea intr-adevar dreptate, ci pentru ca angajatorii comit greseli de procedura. Mai exact, angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.
Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Parcurgeti lucrarea Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor. Ghid practic, realizata de reputatul specialist Gabriela Dita, care va arata pas cu pas cum trebuie gestionata fiecare situatie sensibila creata de angajatii dvs., cu accent pe subtilitatile legislative si pe zonele unde este cel mai probabil sa gresiti!
Un exemplu de greseala
frecvent intalnita in practica:
„Am descoperit ca unul dintre angajati fura bunuri din firma. De altfel l-am si prins cu aceste bunuri in masina personala, Bineinteles, l-am concediat disciplinar, in baza procesului-verbal intocmit de Politie. Iar instanta ne-a anulat concedierea pe motiv ca procesul-verbal intocmit de Politie nu tine loc de cercetare disciplinara, derulata conform Codului muncii. E posibil?”
Pentru cineva nefamiliarizat cu subtilitatile legislatiei muncii, aceasta situatie este complet absurda, iar motivatia anularii concedierii - ridicola (cum sa nu poti sa concediezi un angajat care fura?). Pentru instanta de judecata insa, totul este cat se poate de logic.
Instanta lucreaza cu texte de lege. Si daca un text de lege spune ca un anumit lucru trebuie facut intr-un anumit fel, dupa o anumita procedura, atunci instanta asta verifica in primul rand - daca s-a respectat procedura. In cazul de fata este vorba despre art. 251 alin. (1) din Codul muncii care spune ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Atentie, nu orice fapta care are efecte negative
pentru firma constituie abatere disciplinara!
Codul muncii nu enumera in mod concret faptele unui angajat care pot fi considerate abateri disciplinare. Intr-o formulare destul de generala, el precizeaza doar ca aici intra incalcarile normelor legale, ale regulamentului intern sau ale contractului de munca, precum si nerespectarea ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici.
Lucrurile sunt insa mai clare in ceea ce priveste faptele care nu constituie abateri disciplinare.
Astfel:
Nu constituie abateri disciplinare:
1) executarea necorespunzatoare a sarcinilor de serviciu
Nu confundati necorespunderea profesionala (care nu este o abatere disciplinara) cu indisciplina. Daca salariatul nu corespunde sub aspect profesional postului in care este incadrat, nu il veti putea sanctiona. Puteti in schimb dispune concedierea, potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii;
2) savarsirea unei contraventii sau infractiuni fara legatura cu munca
3) producerea de rebuturi, in mod neintentionat
Aceasta poate atrage insa desfacerea contractului individual de munca pentru necorespundere profesionala;
4) participarea la o greva legala
Astfel, potrivit art. 235 din Codul muncii, participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu poate avea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei;
5) comunicarea catre organele abilitate ale statului (Inspectia muncii, organisme de control sanitar etc.) a nerespectarii de catre angajator a unor prevederi legale
6) refuzul de a executa un ordin nelegal, cum ar fi:
a) ordinul de a presta ore suplimentare peste limita legala (care este, cu unele exceptii, de 8 ore pe saptamana);
b) dispozitia de modificare unilaterala a felului muncii;
c) ordinul de a savarsi o infractiune sau o contraventie etc.;
7) refuzul de a executa un ordin complet nerezonabil, cum ar fi executarea unei lucrari intr-un termen imposibil de respectat, fixat din eroare;
8) refuzul de a executa un ordin care nu provine de la conducatorul ierarhic al salariatului (ci, de exemplu, de la conducatorul altui compartiment decat cel in care lucreaza salariatul);
9) refuzul unui angajat de a efectua o manevra periculoasa pentru sanatatea si securitatea sa si a colegilor.
Informatii esentiale pe care le gasiti in lucrarea
„Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor. Ghid practic”
Cei care au parcurs deja lucrarea sunt incantati!
„Ne-am fi dorit sa avem aceste informatii in urma cu 1 an, cand am fost dati in judecata de un angajat pe care-l concediasem pentru ca vorbea vulgar. Primele lucruri pe care ni le-a cerut instanta – decizia de concediere din care sa reiasa clar motivul concedierii si convocarea trimisa angajatului pentru audierea prealabila. Convocarea n-o aveam deloc, iar decizia de concediere era prea vaga, dupa cum s-a exprimat instanta. Am pierdut procesul pe loc.”
Angela Dumitru, manager HR, Bucuresti
„O recomandare foarte valoroasa in aceasta lucrare: sa trecem in regulamentul intern o lista de fapte care constituie abateri disciplinare, dar nu si sanctiunile aplicabile! Astfel se poate aplica o sanctiune in functie de circumstantele in care a fost savarsita abaterea. Ca urmare, este posibil ÅŸi perfect legal ca doi salariati care au savasit abateri similare sa fie sanctionati diferit.”
Dan Mocanu, intreprinzator, Constanta
Comandati chiar acum ghidul practic despre
sanctionarea disciplinara a salariatilor!
Titlu: „Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor. Ghid practic”
Format: stick de memorie
Mod de livrare: prin curier, la sediul/domiciliul dvs.
Pret special: 145 lei + 5% TVA, fata de 195 lei + TVA
Plata: curierului, la livrare
Retineti!
Orice incalcare a procedurii de cercetare disciplinara atrage automat dupa sine nulitatea deciziei luate de dvs., de angajator. Si asta in mod perfect legal. Protejati-va parcurgand chiar acum lucrarea Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor. Ghid practic!
Cu stima,
Maria Ungureanu
Manager produs
Divizia Legislatia Muncii
Rentrop & Straton
Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.
In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti. Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.
Oferta este valabila in limita stocului/locurilor disponibil(e)!
In acest moment, aceasta
oferta speciala
mai este citita de 15 utilizatori!
Completati acum
formularul de inscriere!